Velika Hoča : smeštaji u blizini lokacije Dečanska Vinica

  • Pronađi idealan hotel u okolini
  • Uporedi cene sa različitih sajtova
  • Rezerviši po sjajnoj ceni!
Učitavanje

Dečanska Vinica - detalji

Dečanska vinica se nalazi u okviru kompleksa Crkve Svetog Stefana, koji pored nje obuhvata i crkvene konake. U vinici se proizvodi vino i rakija preradom grožđa iz vinograda u Velikoj Hoči koji pripadaju Manastiru Visoki Dečani.
Radovima u vinici kao i obradom vinograda rukovode monasi manastira Visoki Dečani, uz asistenciju meštana sela. U njoj se između ostalog proizvode manastirska vina Vranac i Cabernet Sauvignon.

U metohijskoj se stanovništvo od davnina bavilo vinogradarstvom zahvaljujući povoljnim uslovima i uticaju mediteranske klime. Prilikom iskopavanja u okolini Orahovca i Velike Hoče pronađena je keramička posuda kapaciteta oko 400 litara, koja ukazuje na to da se još u Rimsko doba na ovim prostorima gajila vinova loza i proizvodilo vino i rakija.

U XV veku Velika Hoča je imala i svoj trg gde se sastajalo lokalno stanovništvo, a nalazio se na potezu između Dečanske vinice i Crkve Svetog Stefana. Vinica i konaci su smešteni u dvorištu ograđenom kamenim zidinama sa drvenom kapijom, u samom centru sela Velika Hoča.

Kontakt

Velika Hoča, 38430, Velika Hoča , Kosovo

Interesantna mesta - Velika Hoča

Više interesantnih mesta - Velika Hoča

  • Saraj