Velika Hoča : smeštaji u blizini lokacije Sveti Stefan

  • Pronađi idealan hotel u okolini
  • Uporedi cene sa različitih sajtova
  • Rezerviši po sjajnoj ceni!
Učitavanje

Sveti Stefan - detalji

Crkva Svetog Stefana, posvećena Svetom Arhiđakonu Stefanu, nalazi se u centru Velike Hoče. To je jednobrodna građevina pravougaonog oblika zidana od krupnog kamena. Njena gradnja je započeta u XIV veku, dok je u XIX veku (tačnije 1853 godine) dodata priprata sa tročlanim zvonikom iznad zapadnog ulaza u crkvu. U crkvi se nalaze mnoge znamenitosti, kao što su ostaci živopisa iz XVI veka sačuvani u fragmentima, u oltarskoj apsidi i noviji živopis koji pokriva veći deo zidova a datira iz 1864. godine. Tu je i zbirka ikona među kojima se izdvaja sedefna ikona Velikih praznika iz 1601.godine.

U crkvi se nalaze i mnoge knjige donesene iz porušenih crkava u okolini, kao i znameniti predmeti koji su darivani crkvi. U crkvi se čuvaju i prestone ikone iz crkve Svetog Nikole u Velikoj Hoči, koje je naslikao poznati umetnik Longin.

Crkva Svetog Stefana je glavna crkva u selu, i u njoj se redovno održavaju bogosluženja. Nalazi se u dvorištu ograđenom zidinama kao i objektima. Od objekata tu se nalazi parohijski dom, vinica, bunar kao i parohijske kancelarije.

Kontakt

Velika Hoča, 38430, Velika Hoča , Kosovo
Zvanična stranica

Interesantna mesta - Velika Hoča